KNOLL VIERT 100 JAAR HARRY BERTOIA

De Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Harry Bertoia zou dit jaar 100 zijn geworden. Hoewel hij in 1978 overleed, is zijn invloed op het design én designlabel Knoll nog steeds enorm. Knoll heeft heel wat te danken aan Bertoia, niet in het minst een succesvolle en gelijknamige collectie zitmeubilair. Knoll viert Bertoia dan ook met een speciale editie.

Om de samenwerking tussen Harry Bertoia en Knoll te situeren moeten we kort de geschiedenis van het bedrijf reconstrueren. De Amerikaanse firma werd in 1938 gesticht door Hans Knoll, een immigrant van Duitse afkomst. Zijn filosofie was vrij eenvoudig: hedendaagse architecten een collectie hedendaags meubilair aanbieden waarmee ze hun realisaties konden uitrusten. Een nobele doelstelling al zorgde vooral ‘s mans huwelijk met Florence Schust voor een enorme boost aan de ontwikkeling van het bedrijf. Het is door toedoen van zijn echtgenote dat het bedrijf renommee kreeg en de status die het tot op vandaag kent. Florence Schust was immers telg van de Cranbrook Academy of Art, een gereputeerde school waar ook Walter Gropius en zelfs Ray en Charles Eames rondwaarden evenals - jawel - Harry Bertoia.

Toen Florence Knoll in 1950 Harry Bertoia uitnodigde om een ontwerp te maken, was dat meer dan een vriendendienst voor haar voormalige klasgenoot. De schilder, beeldhouwer en zelfs juweelontwerper stapte moeiteloos over naar meubelontwerp en zette meteen de toon met vijf, van draad gemaakte stukken. Zitsculpturen die zoals Bertoia het zelf verwoordde ‘net van lucht zijn gemaakt, zoals een beeldhouwwerk; de ruimte passeert erdoor’ en zouden uitgroeien tot één van de meest iconische designcollecties.

De ‘Bertoia Chair’ was onmiskenbaar een stoel ontworpen door een beeldhouwer, niet door een meubelontwerper. Wars van functionele of esthetische vereisten en conventies kreeg Bertoia vrijgeleide bij Knoll. Het is net dit uitgesproken artistieke ontwikkelingsproces dat tot de industriële draadstoelcollectie heeft kunnen leiden met daarin een Side Chair en Stool, de Diamond, een Large Diamond en zelfs een asymmetrisch afgeleide en de zogeheten Bird Chair. Van de Plastic Side Chair wordt ter ere van Bertoia's honderdste verjaardag een speciale editie uitgebracht, een geüpdatete versie met een onderstel in chroom en een polypropyleen zitting die verkrijgbaar is in verschillende kleuren.

Heel wat van Bertoia’s ontwerpen zijn ook verkrijgbaar in outdoor-versie. Ontdek de iconische Diamond-stoel of de wondermooie Outdoor Bench bij Carmetum.

OVER KNOLL

De Duitse designproducent Walter Knoll vierde in 2015 anderhalve eeuw hedendaags design. En zeggen dat deze wereldspeler eigenlijk ontkiemt is uit  een specialist in lederwaren.

Het is Wilhelm Knoll die destijds gespecialiseerd was in lederwaren. Zoonlief Walter zag echter tijdens zijn verblijf in Amerika  andere oorden en kreeg ideeën om de richting van innovatie en meubeldesign in te slaan. In de jaren twintig produceert het buismeubelen en lichte aluminium zitjes voor de zeppelins. En buismeubelen, dat doet meteen denken aan de modernisten als Mies van der Rohe, Le Corbusier en Walter Gropius. Walter Knoll haalde een groot order binnen met de productie van meubelen voor het Weissenhofsiedlung in Stuttgart, een woonwijk die werd uitgetekend door deze modernisten.

Hans Knoll, de zoon van Walter en dus derde generatie, trekt naar de States en richt er met zijn vrouw Florence Knoll International op. Ondertussen maakte de firma naam met baanbrekend design, zoals de Vostra van de Deen Jens Risom. Tot op vandaag nog een succesnummer in de collectie.

Knoll evolueert naar organische vormgeving met schelpvormige fauteuils, zoals de 369. Er wordt samengewerkt met designers als Arno Votteler, Herbert Hirche en Herta Maria Witzmann. Knoll maakt schitterende meubelen voor luchthavens en tv-huizen. Velen kennen Walter Knoll vooral dankzij de FK, een elegante lederen avant-gardeklassieker ontworpen door Preben Frabricius en Jurgen Kastholm. In dezelfde periode wordt de Berlin Chair van Meinhard von Gerkan gelanceerd.

Nadat de familie Benz het bedrijf verwerft worden ook hedendaagse collecties ontwikkeld met gereputeerde namen als Norman Foster, EOOS uit Oostenrijk, Ben van Berkel en Claudio Bellini.

Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia
Harry Bertoia